M

eest gestelde vragen aankoop

Ik wil een huis kopen, hoe begin ik?

Allereerst is het belangrijk om te weten voor welk bedrag je een huis kan kopen. Een gesprek met een hypotheekadviseur is de eerste stap. Vaak heeft de makelaar connecties met betrouwbare hypotheekadviseurs, zij kunnen je in contact brengen. Nadat dit bekend is, weet je waar je naar op zoek kan gaan. Je begint vaak met het zoeken van woningen op Funda. Wat kan ik krijgen en voor welke prijs. Het inschakelen van een aankoopmakelaar is zeker aan te raden. Voor meer informatie kan je vrijblijvend contact opnemen.

Hoeveel kosten ben ik kwijt als ik een makelaar in de arm neem?

Elke situatie is anders, denk aan soort woning, locatie, prijs?  Bel de makelaar op voor een vrijblijvende afspraak om op deze manier kennis met elkaar te maken en de woonwensen te bespreken. Binnen 48 uur ontvang je een offerte inclusief een courtage voorstel. De makelaar werkt op basis van no cure no pay. Zodra je de opdracht wilt intrekken door wat voor reden dan ook, ben je geen kosten verschuldigd aan de makelaar.

Hoe kan ik tijdens de bezichtiging gebreken ontdekken?

Het is heel lastig om tijdens een bezichtiging verborgen gebreken te ontdekken. Een verkoper heeft een mededelingsplicht, dit houdt in dat de verkoper verplicht is alle gebreken van de woning te melden. Bij de verkopende makelaar kan je een vragenlijst opvragen. Hier komen de belangrijkste zaken van de woning aan bod. Het zelf ontdekken van gebreken tijdens een bezichtiging is dus lastig. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring is dan ook aan te raden.

Wat is er aan de hand als een woning al wat langer op de markt staat?

Er hoeft geen probleem te zijn met een woning die al iets langer op de markt staat. Het kan zijn dat de verkoper geen haast heeft of een wenswaarde in gedachten heeft. De kans is groot dat de verkoper wilt verkopen en dan kan je een lager bod uitbrengen, om zo in gesprek te kunnen komen. De woning kan ook langer in de verkoop staan omdat de bouwkundige staat niet goed is. Bijvoorbeeld fundering, of achterstallig onderhoud. Indien je geïnteresseerd bent in de woning is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Mag ik foto’s en filmpjes maken tijdens de bezichtiging?

Dat kan je vooraf even aan de makelaar of de verkoper vragen. Soms is het niet gewenst dat er foto’s en filmpjes van de woning worden gemaakt.
Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent pas in onderhandeling zodra je een bod hebt ontvangen van een potentiële koper en er een tegenbod is uitgebracht. Je bent echter nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar dit bod nog met jou als verkoper moet bespreken.

Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?
De verkoper is niet verplicht om de woning dan aan jou te verkopen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus beslissen of hij je bod wel of niet aanvaardt, of dat zijn makelaar een tegenbod doet.
Heb ik een onderzoeksplicht? Zo ja wat houdt dat in.
De verkoper heeft een mededelingsplicht. Dit houdt in dat alle bekende gebreken, zowel juridisch als bouwtechnisch, gemeld moeten worden aan een potentiële koper.
De koper heeft ook een onderzoeksplicht. Wanneer een koper niet zeker is van een onderhoudstoestand van een woning, dan wordt er geadviseerd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.
Voor juridische zaken, zoals het bestemmingsplan (dat is het plan dat de gemeente heeft opgesteld en waarin wordt beschreven hoe de onroerende zaak en de omgeving gebruikt mag worden, kan de koper de gemeente en het kadaster raadplegen.

Wanneer is er een koop gesloten?

Zodra beide partijen akkoord zijn met hetgeen wat is overeengekomen. Denk hierbij aan de koopsom, maar ook aan de ontbindende voorwaarde(s)n, een bouwkundige keuring, de leveringsdatum etc. Dan zal er een afspraak worden gemaakt om de koopakte te tekenen. Zodra beide partijen de koopakte hebben ondertekend en de kopende partij een kopie heeft ontvangen, is de koop gesloten.

Wanneer betaal ik courtage?

Je betaald courtage zodra je definitief een woning hebt aangekocht, dus zodra er geen ontbindende voorwaarden meer van toepassing zijn. De courtage zal via de notaris verrekend worden.
Wat is kosten koper?

De kosten koper zijn officieel de kosten die je als nieuwe koper voor je rekening neemt om het huis te kopen van de verkoper. De vaste kosten koper zijn:

– ​overdrachtsbelasting

– notariskosten (opmaak en inschrijving akte levering)

Naast deze kosten dien je, als koper, ook rekening te houden met:

– Notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte

– Kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheekakte

Je kan 100% van de koopsom financieren, dat betekent dat je deze kosten niet mee kan financieren.

Een handige houvast is dat de totale kosten die je maakt om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, tussen de 4% en 5% van de koopsom liggen.

Kopers van 35 jaar of ouder betalen 2% overdrachtsbelasting. Beleggers betalen 8% overdrachtsbelasting. Kopers tussen 18 en 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000,-.

Mijn zoekopdracht wil ik (tussentijds) stopzetten, ben ik kosten verschuldigd?
Nee, je bent geen kosten verschuldigd. De makelaar werkt op basis van no cure no pay.
Kan je als potentiële koper in de onderhandeling de prijs verlagen?
Ja. Daarnaast heb je als potentiële koper ook het recht tijdens de onderhandelingen je bod te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk je eerdere bod.
Hoe kan ik een bod uitbrengen op een woning?
Zodra je een bod op een woning wilt doen, brengt je dit schriftelijk uit door een E-mail te sturen naar de verkopende makelaars. In het bod schrijf je de koopsom, de ontbindende voorwaarden, de levering en eventueel andere afspraken die je wilt maken.
Wat is erfpacht?
Als u een woning koopt op erfpacht, wordt u geen eigenaar van de grond. Het eigendom van de grond en het pand is gescheiden. Bij de gemeente of in o.a het eigendomsbewijs kan je terugvinden wat je moet betalen voor het gebruik van de grond, tot wanneer het contract loopt en veelal een aantal bepalingen met beperkingen.
Wat is het verschil tussen gemeentelijke en particuliere erfpacht?
Er kan sprake zijn van gemeentelijke erfpacht of particuliere erfpacht. Gemeentelijke erfpacht komt onder andere voor in Amsterdam. De grond waarop de woning staat, is in dat geval eigendom van de gemeente. Bij particuliere erfpacht kan de eigenaar bijvoorbeeld een vastgoedeigenaar, kerk, waterschap of Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn.
Waarom is er sprake 3 dagen bedenktijd?
Er is alleen sprake van 3 dagen bedenktijd voor een koper. Dit is wettelijk verplicht en hier is geen afstand van te doen. Er moet vaak snel een beslissing worden genomen of er moet bijvoorbeeld een bouwkundige keuring worden uitgevoerd.

Staat je vraag er niet tussen, laat het ons dan weten via whatsapp of via het contactformulier.

Succesverhalen

In 3 stappen naar succes:

1. Allereerst maken we kennis en nemen we je wensen door.

2. Binnen 48 uur ontvang je een vrijblijvende offerte.

3. Na akkoord starten we ons succesverhaal.

Contact

Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.